De 4 mooiste plekjes in de omgeving van ‘t Hooge Holt

Vakantiepark ‘t Hooge Holt is gelegen in het Vechtdal in Overijssel. Dit dal, waar de rivier de Vecht zich een weg baant door het landschap, loopt helemaal van de Duitse grens tot aan Zwolle. De regio staat niet bekend als een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederland, maar dat is eigenlijk onterecht, want er is zoveel moois te vinden. Uitgestrekte weidevelden, dichte bossen en pittoreske, oerhollandse dorpjes; allemaal te vinden in de buurt van vakantiepark ‘t Hooge Holt. Je moet ze alleen even zien te vinden! Om het zoeken gemakkelijker te maken hebben wij de vier mooiste plekjes in de omgeving voor je op een rijtje gezet:

1. Ommen

Ommen ligt op ongeveer 25 kilometer van vakantiepark ‘t Hooge Holt. Een bezoekje aan deze stad is een absolute aanrader. Natuur en cultuur zijn hier mooi met elkaar verweven. Ommen kent namelijk een rijke geschiedenis, en staat bekend om de bosrijke omgeving. Dankzij haar ligging aan de Vecht groeide het stadje in de Middeleeuwen uit tot een belangrijke lokale handelsplaats, en de sporen daarvan zijn tegenwoordig nog steeds te zien. Wie een rondje loopt door het bruisende hart van de stad, ziet dat de oude handelspanden grotendeels bewaard zijn gebleven. Ook de directe omgeving van Ommen is interessant. Ten zuiden vind je het stuifzand De Sahara, een uitgestrekt wandelgebied met grote stukken bos, duinen en heide. Hier kan je urenlang lopen, fietsen of paardrijden en lekker genieten van de natuur.

Gezellig terras aan het water in Ommen

2. Het Reestdal

De grens tussen Overijssel en Drenthe wordt gevormd door het kleine riviertje de Reest. In het dal dat dit riviertje heeft uitgesleten valt veel bijzonders te ontdekken. Je vindt hier hooilanden, heidevelden, akkers, bossen en landgoederen, elk met zijn eigen flora en fauna. Verspreid over dit kleinschalige landschap ligt een uitgebreid netwerk van mooie fiets- en wandelroutes, zodat je op je gemakt de het gebied kunt verkennen. Bijzonder is het natuurreservaat Takkenhoogte, waar grote Schotse Hooglanders staan te grazen tussen de bossen en vennetjes. Een andere leuke plek is de boswachterij Staphorst, waar je een mooie combinatie van bos, heide en vennen tegen komt. Dichtbij vind je recreatieplas de Zwarte Dennen. Hier kunnen de kinderen heerlijk spelen in het water of in het zand, en rondom de plas bevinden zich meerdere plekken waar je gezellig kunt picknicken. Tot slot zijn er door het hele Reestdal belevingspaden en ‘running trails’ aangelegd, zodat ook de sportievelingen onder ons zich hier goed zullen vermaken. Voor meer informatie over trails en over wandel- en fietsroutes, check de website van het Reestdal.

Schotse hooglander in de Reestdal vallei

3. De Vijvertuinen van Ada Hofman

In het buitengebied tussen Hardenberg en Gramsbergen, vlak bij de Duits grens, liggen de vijvertuinen van Ada Hofman. Dit tuincomplex is ruim twee hectare groot en omvat tientallen vijvers. Twee hiervan zijn grote natuurvijvers, terwijl de anderen kleiner en aangelegd zijn. Ada Hofman werd bekend door het schrijven van verschillende vijver- en tuinbouwboeken. In de jaren 80 van de vorige eeuw besloot zij haar visie op vijvers vorm te geven in een echte vijvertuin, welke in 1987 werd aangelegd. Hofman is erin geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen. Als bezoeker wandel je tussen al dit natuurlijk groen heen via de vele kiezel paadjes die door de tuinen lopen. Ondertussen kan je je vergapen aan de rijke flora en fauna: Hofman’s tuin zijn namelijk ook rijk aan allerlei diersoorten: er leven verschillende soorten vissen en vogels (waaronder het ijsvogeltje), en de kikkerpopulatie is er de grootste van ons land. Neem een picknickmand mee, neem plaats in het gazon en geniet van de rust en ruimte in dit betoverende stukje Overijssel.

Groene vijver bij de Vijvertuinen van Ada

4. De Anjerpunten

Deze route in het Vechtdal volgt de vijf zogenaamde ‘anjerpunten’ die verspreid zijn over het Vechtdal. De route is bedoeld om de diversiteit van het Vechtdal optimaal te beleven. Je maakt er kennis met verschillende thema’s, zoals cultuur, geschiedenis, landbouw, en leert er over lokale specialiteiten en gebruiken. Elk van de vijf ‘anjerpunten’ beschikt over één of meer van deze thema’s. In Gramsbergen, het punt het dichtst bij vakantiepark ‘t Hooge Holt, leer je bijvoorbeeld alles over de cultuur en geschiedenis van de regio. In Hardenberg, op fietsafstand van het park, staan de thema's water en natuur centraal. Bij de andere drie punten, in Beerze, Hoonhorst en Vilsteren, leer je over het boerenleven en handel over de Vecht, kom je meer te weten over duurzaam leven en samenwerking, en kan je prachtige landgoederen zien. Ga eens langs bij het Streekmuseum in het centrum van Gramsbergen voor meer informatie over deze route.

Staat één van deze vier plekken al een tijdje op jouw ‘to-do’ lijst? Of heb je nieuwe inspiratie gekregen voor een vakantie in Overijssel? Vakantiepark ‘t Hooge Holt is dé perfecte uitvalsbasis voor elk van deze vier mooie plekjes. Boek daarom nu één van onze comfortabele vakantiehuizen! Tot snel in het Vechtdal!

Bekijk hier ons aanbod

De zekerheid van: