Bierbrouwerij bezoeken in Overijssel

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er minder dan 20 bierbrouwerijen in Nederland actief. Het aantal bierbrouwerijen is de afgelopen jaren fors gegroeid. Op dit moment zijn er meer dan 600 brouwerijen in Nederland actief, meer dan er ooit in de geschiedenis zijn geweest. Zelfs veel meer dan in bierland België, waar op dit moment op zo’n 300 plaatsen bier wordt gebrouwen.

Bier is hip

De verklaring voor al dat gebrouw? Bier is hip, hot en happening. We zijn in Nederland gek op lokaal gebrouwen bier. In veel cafés en restaurants kun je tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten speciaalbier. Het is volgens de kenners een kwestie van tijd voor je in een sterrenrestaurant naast de wijnkaart ook de bierkaart kunt bekijken.

Liefhebbers van een ambachtelijk gebrouwen bier komen ook tijdens hun vakantie in een vakantiehuisje op ’t Hooge Holt aan hun trekken. Er zijn meer dan tien lokale brouwerijen in de directe omgeving. Wij zetten de leukste op een rij.

Ambachtelijk bier uit de omgeving van Gramsbergen

Brouwerij Mommeriete
Sinds 2004 worden er bij brouwerij Mommeriete in Gramsbergen speciaalbieren gebrouwen. Permanente, seizoens- en eenmalige bieren. Gemiddeld zo’n vijftien verschillende soorten. Op afspraak kun je een rondleiding door de brouwerij krijgen. Die is inclusief bezichtiging van het boothuis en twee proefglazen bier. Er is ook een gezellig café/proeflokaal bij de brouwerij dat dagelijks is geopend. Je waant je in het authentieke interieur van dit huiskamercafé minstens honderd jaar terug in de tijd.

Berghoeve Brouwerij
Den Ham ligt 30 kilometer ten zuidwesten van vakantiepark ’t Hooge Holt. Hier, in een voormalige boerderij, is de Berghoeve Brouwerij gevestigd. Hier worden eigenzinnige speciaalbieren ambachtelijk gebrouwen. Kom achter het verhaal van bier, ontdek de verschillende smaken en de invloed van ingrediënten op de uiteindelijke smaak. Tijdens een rondleiding bezoekt u de brouwerij, het gistingslokaal en de opslagruimtes. Het is verstandig om vooraf even te bellen of te mailen.

Bierbrouwerij De Pauw
Tussen Den Ham en Ommen, op het erf van eeuwenoude boerderij De Meulenhorst worden diverse soorten speciaalbier op ambachtelijk wijze gebrouwen bij Pauw Speciaalbieren. De boerderij is vrij toegankelijk - je kunt er een biertje drinken en ook ambachtelijk ijs kopen - maar een rondleiding door de brouwerij kan alleen op vooraf gemaakte afspraak.

Een bezoek brengen aan alle bierbrouwerijen in de omgeving? Boek dan nu een gezellige vakantie naar 't Hooge Holt.

Bekijk vakantiehuizen

De zekerheid van: